untuk lauk pulak buat pulak masak lomak ciliapi tolo itik dengan kacang panjang dan digandingkan dengan ikan masin... walaupun makan dah lewat lepas balik dari terawih, kena lah jugak makan nasik walaupun sedikit jer... panaskan balik gulai ni, tapi memang asik berbaki jer walaupun cuma masak 4 biji je tolo itik tu...
baki seikat pucuk paku yang kak rose beli ari tu pulak kak rose buat kerabu ni... lain sedikit dari kerabu yang selalu buat... kali ni dengan menggunakan ikan rebus dan lada hitam jer untuk rasa pedas.... resepi kak rose amik kat sini dan mintak izin kongsikan kat sini lak untuk kawan2 kalau ada yang nak mencuba buat untuk petang nanti...
KERABU PUCUK PAKU
1 ikat pucuk paku1 ekor ikan rebus1 cawan kelapa parut3 biji bawang merah1/2 sudu besar lada hitam1/2 sudu garam3 sudu besar santan1 biji cili merah-hiris
perahan asam limau (yg ni kak rose tambah)
Cara-caranya:
- Cuci bersih dan potong pucuk paku.
- Rebus hingga lembut. Jangan terlalu lama nanti pucuk paku akan hancur.
- Angkat dan toskan.
- Kelapa parut digoreng tanpa minyak hingga kekuning kuningan.
- Tumbuk bawang merah, lada hitam, ikan rebus dan garam hingga lumat.
- Campurkan bahan tumbuk, kelapa goreng , pucuk paku dan cili merah. Gaul rata.
- Masukkan santan, perahan asam limau dan gaul lagi.
- Sesuaikan rasa.
- Sedia untuk dihidang.