Bubur candil

 lama dah tak buat ni... bila teringin nak makan asik beli jer, tapi kalau nak puas dan berulang2 makan adalah lebih baik buat sendiri kan... makan lah sampai pengsan kalau terdaya... hihi. lepas makan baru ada rasa nak menyesal, sebab dua mangkuk cam ni pun sekali ngadap jer... dan masa tu lah berkobar2 semangat... esok pagi mesti kena ber brisk walk #tenthousandstepsaday tu... tapi kekadang tinggal angan2 jer... camner tu? tapi apa pun puas hati dapat makan manisan yang kita suka kan...

resepi bubur candil...

bahan2nya.
  • 2 cawan tepung pulut
  • sedikit garam
  • air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
  • santan dari sebiji kelapa
  • sedikit sagu biji
  • 1 senduk gula merah (kak rose buh suma gula putih)
  • 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
  • garam dan daun pandan
 
 
  • uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat. Boleh letak pewarna jika suka.
  • kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
  • sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
  • tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
  • perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat.

Subscribe to receive free email updates: