Puding roti cinnamon

 
 puding roti cinammon yang semerbak harum bau dapo masa membakarnya... dan sangat enak dinikmati dipetang hari bersama secawan nescafe o hangat2... buat satu adunan ni untuk kami berdua memang ngam sangat lah.. lepas minum petang tu hanya tinggal sepotong jer yang berbaki... tukang makan pun tak de complaint tu makna nya sedap lah tu kan... kembang semangkuk tukang masak yang memang sedia lebar setaman nih!

 resepi untuk puding roti ni kak rose kongsikan kat sini ya.. tapi kalau ramai kenalah doublekan bahan2 tu ya...

Bahan-bahan

  • 3-4 keping roti (kak rose guna 4 keping)
  • 200ml susu segar
  • 2 biji telur (size M)
  • 2 1/2 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil cinnamon powder
  • 2 sudu besar kismis, ceri merah dan hijau
  • 1 sudu besar mentega/marjerin - cairkan
  • esen vanilla
  • chocolate syrup Hershey's -optional ( x de la)

Cara-cara

  1. Pukul telur,gula sampai kembang. Masukkan marjerin/mentega n susu. Gaul rata.
  2. Masukkan cinnamon powder n esen vanilla.Kacau sebati.
  3. Carik2kan roti ke dalam adunan. Tenggelamkan roti2 tuh sampai basah semua.
  4. Masukkan kismis...gaul lagi.
  5. Panaskan oven.Tuang adunan roti td dlm acuan muffin yg dh dilengser ngan myk/marjerin.Klu dlm loyang pun bleh.Gune loyang kecik jer coz adunan nih tk byk. Nk byk or famili besar kene double kan ingredient.
  6. Bakar hingga masak/kekuningan lebih kurang 10-15min. Bergantung kepada oven n keluasan acuan.
  7. Dah sejuk...bleh curahkan chocolate syrup Hershey's kalau gune loyang, dh potong baru la curahkan syrup. Klu tk nk pun tkpe.Jd la cam puding roti yg biasa2 tuh....

Subscribe to receive free email updates: