Bahan Kisar
- 20 tangkai lada kering- digunting dn direbus terlebih dahulu
- 1 labu bawang besar
- 4 bawang putih
- 2 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- sedikit belacan (kak rose gantikan dengan kiub pati ayam)
- 1 sudu besar lada hitam-tumbuk halus
- 1 ekor ayam- di potong, bersihkan dan di toskan
- segenggam asam jawa - diramas dgn 1 cawan air
- 1 sudu besar halba
- 1 batang serai - diketuk
- daun kesum - ikut suka banyaknya
- 1 btng bunga kantan-saya tambah (kak rose x de!)
- 1 biji tomato - di belah empat (terlupa nak letak pun!)
- 1 liter air atau lebih ikut suka sama ada nk pekat atau cair kuahnya
- garam dan sedikit gula
- minyak untuk menumis
Cara-cara
- Panaskan minyak, tumiskan halba dan 2 senduk bahan2 kisar sehingga naik bau dan garing
- Masukkan air asam jawa dan kacau sebentar lalu masukkan air , serai , lada hitam, kacau dan tunggu sehingga mendidih
- Masukkan ayam, daun kesum dan dan masak selama 15 - 20 minit dan akhir sekali masukkan tomato, gula dan garam secukup rasa . * masam, pekat atau cair kuahnya ikut selera masing2*
- Siap untuk di hidang dan dimakan