MASALA PURI RANGUP
120 gm tepung gandum
100 gm tepung suji
½ cawan air,lebih kurang
1 s/t serbuk chili ( flakes )*
1 s/t garam
1/2 s/t jintan putih
1/2 s/t biji ajwain
3 cubit serbuk asafetida
3 cubit serbuk asafetida
2 s/m minyak sapi
Minyak untuk goreng
1. Campurkan semua bahan di atas kacuali minyak dan air gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang sedikit keras.
2. Ketepikan selama 15 minit. Ambil sedikit doh dan canai bulat nipis dan terap dengan penerap bulat 3 inci. Buat sampai habis doh. cucuk puri dengan garpu.
3. Panaskan minyak dan goreng sehingga menjadi perang dengan api yang kecil. Tuskan dan bila sejuk boleh di hidang dengan teh atau pun kopi.
*Tengkok gambar di bawa.