resepi yang pernah kak rose cuba buat...
Bahan-bahan:
150gm sagu
Air secukupnya
1/2 cawan gula putih
1 sudu besar gula merah, dibancuh dengan sedikit air dan tapis
1 mangkuk santan kelapa
Secubit garam
Daun pandan
Cara-cara:
1. Basuh dan toskan sagu.
2. Rebus air hingga agak mendidih.
3. Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu kembang.
4. Tapis dan lalukan bawah air mengalir untuk buang kanji, ketepikan dulu
5. Masakkan santan dan gula bersama daun pandan hingga mendidih. kacau selalu
6. Masukkan semula sagu tadi
5. Masukkan hirisan nangka. Kemudian masukkan bancuhan air gula merah. (kak rose omit gula merah tu)
6. Kacu sebati. Sila adjust kemanisan ikut selera anda.
terima kasih kawan yang bagi nangka madu yang fresh, krup krap... tapi bila dah masuk dalam serawa tetap sedap walaupun kerangupannya dah hilang... sedap sangat!