Puree Beras (Mixed Grain)


Cara Membuat :
- Cuci bersih beras (mixed grain), lalu rendam semalaman agar mempercepat proses memasak.
   Noted : jika ingin lebih cepat prosesnya, gunakan nasi yang sudah matang...lanjut ke tahap berikutnya
- Masak beras + air matang secukupnya hingga empuk dan air habis (jika ditengah memasak airnya kurang, tambahkan air panas yaa..agar tak terjadi perubahan suhu di panci).
-  Selagi masih panas, segera letakan di atas saringan kawat, lalu tekan-tekan menggunakan punggung sendok, kerok/ambil juga bagian yang ada dibawah saringannya. Ukur sebanyak 3 sdm
- Beri lemak tambahan (2sdt - 1sdm jika menggunakan minyak atau 1/2 - 1 sdt jika menggunakan mentega/margarine)* aku gunakan unsalted butter anchor 😊ternyataa ... ini yang bikin enaak loo...
- Atur tekstur menjadi semi kental dengan menambahkan ASI perah atau air matang. (semi kental --> jika sendok dimiringkan, makanan akan jatuh perlahan bukan mengucur)
- Sajikan.

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • Agar agar pandan santan  agar agar pandan santan ni kak rose buat back to back dengan agar agar santan gula melaka jumaat lepas...yang ni untuk makan makan da… Read More...
  • Lempeng pisang  masa bawak balik dari kampung, mostly masih hijau tak masak lagi... tapi 2 days later dan masak ranum semua... puas dapat makan gitu … Read More...
  • Yang ni pulak.. persiapan untuk bermusafir pada minggu depan almost complete, cuma menunggu harinya yang bakal tiba... semuga dipermudahkan urusan perjalan… Read More...
  • Kuih vadai kuih vadai ni kak rose buat masa lepas deepavali hari tu, tapi tak tergoreng pulak sbb ade jer menda untuk nak disantap... jadi ni kiranya … Read More...
  • Makan2 di Juz waffle  ni masa balik kampung minggu lepas, bila balik kampung tapi orang tua dah tiada, mulalah rasa sangat sunyi dan terasa lain sangat... … Read More...