TOMATO CHUTNEY



TOMATO CHUTNEY

1 kg tomato,dibasuh dan cincang dikisar menjadi puree. Ketepikan

½ cawan sos tomato

150 gm bawang besar,dihiris halus

10 tangkai chilie padi hijau (yang panjang) dibelah 2

8 ulas bawang putih,dicincang halus

40 gm halia,dicincang halus

1 s/m serbuk chilie

½ s/m serbuk ketumbar

Garam secukup rasa

1/3 cawan minyak

1 s/t biji sawi

1 s/t jintan putih

1 s/t kadalai parupu

1 s/t urad dhal

½ s/t serbuk asafetida

3 tangkai daun kari

Sedikit daun ketumbar

1.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi,jintan putin,urad dhal dan kadalai parupu kacau rata. Masukkan bawang,chilie,halia,bawang putih dan daun kari tumis hingga wangi dan bila bawang menjadi sedikit perang.

2.    Kecilkan api dan masukkan serbuk asafetida,serbuk chilie dan serbuk ketumbar kacau rata dan tuangkan puree tomato dan sos tomato kacau rata dan biarkan mendidih dan kacau selalu hingga pekat sedikit dan naik minyak. Tutupkan api dan tabor dengan daun ketumbar. Sedap di makan dengan idli atau pun thosai.

Nota: jika tak suka pedas sangat boleh kurangkan chilie padi.






Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

  • RESIPI KARI TERUNG IKAN MASIN Assalammualaikum, salam semua. Hari ni che mat nak kongsikan resipi kari terung ikan masin. Lama juga kan tak kemaskini blog, biasanya resi… Read More...
  • RESIPI TAUHU BEGEDIL Assalammualaikum, salam semua. Mana2 di timeline FB dan IG, ada saja tauhu begedil berlegar2, tak kiralah samada mereka yang berjual atau m… Read More...
  • RESIPI KEK 'GUGELHUPF' Assalammualaikum semua, cakk, bertemu lagi. Jarang che mat masukkan 2 entri dalam sehari. Kalau ikutkan entri ni memang untuk hari ni, tapi… Read More...
  • Sayur Bening Pucuk Labu Mumpung di rumah aja malam minggu, nyicil untuk post resep-resep baru yang belum sempat aku posting di web ah. beneran kalau lagi sibuk it… Read More...
  • Ikan Asin Rambut Setan Nama resepnya serem ya teman-teman..hihi. Ini modifikasi dari Ayam Rambut Setan ala Mbah Jingkrak yang dulu udah pernah aku post. Aku gant… Read More...