Asalamualaikum dan salam pagi minggu buat kawan semua... sarapan apa agaknya pagi ni ya... pastinya ada menu yang istimewa buat sajian keluarga tersayang... buat kak rose ada ubi ungkep ni kira menu yang istimewa juga sebab memang jadi pebret kak rose masak ubi cam ni....menu orang zaman dulu2... walaupun cuma ubi kayu, tapi bukan mudah nak dapat ubi yang benar2 empuk dan fresh macam ni... kadang2 tu dapat yang keras kejung walau dah lama merebusnya... tapi kali ni Alhamdulillah, dapat makan ubi yang sangat empuk gebus, sepiring macam ni boleh habis makan sorang2... sambil menghadap pc sambil menyuap, tak sedar dah abesssss!
Bahan-bahan
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
- 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
- 3 biji bwg merah*

- 3 ulas bwg putih*
- segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best..
- sedikit kunyit
- garam secukup rasa.
- Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara
- Tumbuk bahan*.
- Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
- Masukan ubi dan gaul rata
- Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
- Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
- Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api